Valtameren takana velloo jatkuva kuumentunut keskustelu julki-imettämisen hävyttömyydestä/häveliäisyydestä. Keskustelun virittäjänä toimi tällä kertaa vauva-aiheisen Baby Talk -lehden kansikuva, jossa vauva on äidin rinnalla. Lehti oli saanut kuvan ansiosta ennätysmäärän palautteita, epäilemättä melkoinen osa niistä oli negatiivisia. 

Eyeful of breast - babytalk-lehden kansi

Daily Newsissä puolestaan toimittaja kertoo ensin puoltavansa imetystä henkeen ja vereen ja kertoo sitten, miten hänestä julkisella paikalla imettäminen on rintaruokinnan halventamista. Luitte aivan oikein! Onnekseni tutustuin ensin Reluctant lactivistin vastineeseen ja vasta sitten tähän pöyristyttävään kirjoitelmaan. Oireet olisivat voineet olla vakavemmat toisessa lukujärjestyksessä.

Keskustelu julki-imettämisestä voi tuntua absurdilta ja amerikkalaiseen tapaan täydellisen todellisuudesta vieraantuneelta. Olisi kovin helppo naureskella amerikkalaisten ajatuksille. Jokainen tietää varmaankin jonkin anekdootin, amerikkailaisten  käsittämättömästä häveliäisyydestä. Vaikkapa sen, jossa ulkosuomalaisia vanhempia syytettiin lapsen hyväksikäytöstä, koska olivat kuvanneet kesäpäivänä omalla pihallaan alasti kirmaavia lapsiaan (tämä anekdootti ei kyllä naurata). Tai vaikka vain siitä, miten amerikassa saunaan pitää mennä pyyhe päällä ettei kukaan vain vahingossa näkisi sukukalleuksia. Olisi helppo hymistellä, että ne amerikkalaiset nyt ovat tuommoisia vouhottajia.

Valitettavasti vastaavat keskustelut ovat Suomessakin arkipäivää. Harva mielipidepalsta ei ole koskaan saanut kuumottaa keskustelusta, jossa yleisemmin isoäiti-ikäiset, ei-koskaan-imettäneet tai maito-loppui-naiset, mutta yllättäen myöskin nuoret, näennäisen vapaamieliset naiset - toki miehetkin - hyökkäävät imettävien äitien kimppuun - aivan kuin julkisella paikalla imettävä äiti edustaisi kaikkea sitä, mikä tässä maailmassa on vialla. Harva kehtaa myöntää, ettei koe imetystä luonnollisena ruokinta- ja vuorovaikutustapana (jos näin olisi, he eivät vertaisi sitä esim. ulostamiseen) vaan peittelee oman ahdistuksensa kertoen, että vaikka imetys on toki luonnollista, on se äidin ja vauvan yksityisasia. Yksityisasia?!? Se, mitä vauva syö ja milloin on toki perheen sisäinen asia, mutta se ei tarkoita sitä, että se olisi salassapidettävä tai piiloteltava asia. Jos tilanne on sopiva sille, että aikuinen ottaa vesipullosta hörpyn janoonsa, on tilanne myös sopiva vauvan janon sammuttamiseen äidin rinnalta. Jos tilanne on sopiva sille, että aikuiset kättelevät tai keskustelevat, on tilanne sopiva myös sille, että äiti ja vauva ovat luonnollisessa vuorovaikutuksessa, johon tässä tapauksessa kuuluu, että äidin paljas rinta on vauvan suussa.

Mielekiintoista (ja samalla surullista), että myös monet imettävät äidit ajattelevat, että on kohteliasta/huomaavaista imettää mahdollisimman huomaamattomasti, vaikka eivät suoranaisesti ajattelisikaan, että olisi epäkohteliasta imettää julkisessa tilassa. He ovat tavallaan ongelman toinen puoli. Niin kauan kuin imettävät äidit itsekin antavat ymmärtää, että imettämisessä olisi jotakin piiloteltavaa, he toimivat itseään vastaan. Jos ja kun julki-imettämisestä tulee riittävän tavanomaista, ei siihen enää tarvitse kiinnittää huomiota. Siinä, että äiti hoivaa lastansa, ei ole mitään peiteltävää tai salailtavaa. Niin kauan kuin löytyy äitejä, jotka salailevat ja piilottelevat imetystään, löytyy myös julki-imetyksen paheksujia.

Vanhat kommentit:

  • Mukavaa luettavaa tämä sinun blogisi! nyökyttelee Hanna G
    Posted by Hanna G on Tuesday, August 01, 2006 10:30:10 AM