Opettaja-lehdessä (26-31/2006) kerrataan Tampereella järjestetyn Suuren filosofiatapahtuman satoa:

<?xml:namespace prefix = o />

 


"Molekyylibiologian professori Howard Jacobs sanoi, että ilman seksiä evoluutio olisi hidasta, mutta ilman kuolemaa se pysähtyisi kokonaan.

       — Jos edelliset sukupolvet jäisivät kuluttamaan planeetan resursseja, elämän uusille muodoille ei ikinä tulisi tilaa.

Jacobs totesi, että kasveihin ja eläimiin kuolema on koodattu geneettisesti. Eliöt tarvitsevat tehokkaita korjaus- ja uusiutumismekanismeja lisääntymisikään asti, mutta kun seuraava sukupolvi on hankittu, yksilö saa vähitellen mennä."

 

"Sosiaaliantropologian professori Tim Ingold tähdensi, että geneettinen luonto ja historiallinen kulttuuri eivät ole erillisiä. - -

       — Olisi järjetöntä yrittää löytää menneisyydestä piste, jossa metsästäjä-keräilijä inhimillistyi ja ryhtyi kehittämään kulttuurisia saavutuksia perusluonnostaan riippumatta. Ihmisluonto ei sijaitse geeneissä. Geenit eivät ohjelmoi tai rakenna yksilöä. Yksilön kasvu, ontogeneesi, on kokonaisen organismin vuorovaikutusta ympäristön kanssa."

 

"[Turun yliopisto lääketieteellisen etiikan professori Veikko Launis:]

       — Monet ihmiset tuntuvat korvanneen Jumalan tai sielun geeneillä halutessaan uskoa kohtalon määräyksiin omassa elämässään. - -

       - - geneettinen tieto ei ole moraalisesti erityislaatuista muuhun terveystietoon verrattuna. Se on usein ennennäkemättömän tarkkaa, mutta ei kuvaa ihmisen olemusta ja identiteettiä periaatteessa sen syvemmin kuin muutkaan tutkimustulokset."

 

"Brittiläisen Sussexin yliopiston tutkijaprofessori Margaret Boden sanoi luovuuden koskevan kaikkia elämänalueita.

       — Luovuus ei ole irrallinen kyky, mysteeri tai paradoksi, vaan inhimillisen älykkyyden yleinen piirre. Sen perusta on sellaisissa arkisissa kyvyissämme kuten käsitteellinen ajattelu, havaintokyky ja reflektoiva itsearviointi. Se ei ole vain pienen eliitin ominaisuus: jokainen meistä on jossain määrin luova."

 

"Omatuntoa, epävarmuutta ja minuutta käsitteli puheessaan Turun entinen piispa, teologian tohtori Ilkka Kantola. - -

       — Moraalisessa epävarmuudessa on vaikea tietää mikä on hyvää ja mikä ei, mikä oikein ja mikä ei. Siinä jää tietyllä tavalla miettimään, kuka minä olen. Moraali on kuitenkin jokaiselle ihmiselle äärimmäisen tärkeää."